Kjære støttepartnere, faddere for barnehagen og for individuelt fadderskap.
Julen 2022
Det føles som om julen kommer brått på hvert eneste år, men vi har tross alt lagt noen dager bak oss siden sist vi feiret jul. Mange ting vi kan tenke tilbake på, noe hyggelig og noe mindre hyggelig.
En liten oppsummering
Vi tar en liten oppsummering fra Santisuk her hjemme, og ute i Bangkok. Vi som sitter i den norske grenen, opplever at det har vært et aktivt år.
I vår deltok vi med stand på Frivillighetens dag i Kristiansund, en flott dag og registrering av nye faddere. Så er det den årlige julemessa første helgen i november som også i år hadde veldig mange besøkende og gav en god inntekt til arbeidet i Thailand. Et vellykket arrangement som har blitt en fin tradisjon. Vi har også fått god hjelp av Lars Djupegot til å lage en ny hjemmeside som er oppe og går når dere får dette brevet. Med den håper vi å nå ut til enda flere med informasjon om det viktige arbeidet som Santisuk gjør for de fattigste barna i Bangkok og omegn.
Fra Thailand
Fra Thailand rapporteres det om at det er godt å kunne være i tilnærmet normal situasjon etter pandemien. Fremdeles er det mye bruk av munnbind
og i barnehagen vår er det fortsatt åpnet for et lavere antall barn, det vil si 100. Målet er å få øke antallet opp mot normalt som er 200, så snart som mulig. 10 og 17 desember arrangeres det igjen julefester i to slumområder. Lenge siden sist det gikk! Som dere sikkert har fått med dere fra nyhetene, så var
det i høst en tragisk skyteepisode i en barnehage nord i Thailand. Både barn og voksne ble drept. Denne hendelsen gjorde sterkt inntrykk på våre folk i Santisuk, og Mr. Wichai som er daglig leder, tenkte straks forebygging. Han avtalte med det lokale politiet som kom til barnehagen på ettermiddag, og hadde undervisning med alle de ansatte der om hva de skal gjøre i en krisesituasjon. Så håper vi det er kunnskap det aldri blir bruk for.
Tap av de nærmeste
Pandemien har gått hardt ut over mange barn og familier. Vi får brev fra barn som har mistet noen av sine nærmeste. Mange foresatte sliter fortsatt med å få
arbeid igjen. Tapt inntekt gir tomme mager og enda mer nød. Behovet for ekstra hjelp til familier utover skolepengene til barna, har økt. Mange familier opplever særdeles vanskelige tider. Det fortelles at noen har et eneste måltid om dagen, ris og omelett. Et av fadderbarna bor sammen med mor som nå har blitt lam pga en muskelsykdom, mor som er alene om å forsørge 4 barn og det uten inntekt. Et annet barn bor sammen med en tante som er krøpling og bestemor som er sengeliggende. De skal leve av trygd fra staten som er på 266 norske kroner. Så er det Sunantha, ei jente som nå bor alene sammen med en syk bestemor. Hun har en eldre søster i 9 klasse, men hun har flyttet til slektninger i en annen provins. Bestemor er syk og ikke arbeidsfør, de skal også leve av 266 norske kr i
måneden. Det er sosialstøtte eller trygd som staten kan gi de.
Situasjonen gjør at Santisuk nå må tenke enda videre enn hva som har vært gjort før. Ikke bare skole og mat, men også nødvendig hjelp til sengeliggende syke som bor hjemme sammen med mindreårige barn.
Du gjør en forskjell
Alt dette kan oppleves som deprimerende lesning. Men, ikke glem en ting! Du gjør en forskjell for disse barna og familiene deres. Uten din hjelp hadde det vært enda vanskeligere.
Hvert år er det ungdommer som uteksamineres fra fullført utdannelse og kommer i arbeid. Hver dag blir noen mett på grunn av at akkurat du har gitt penger til mat. Vi har så mange dedikerte arbeidere på Santisuk som behandler barn og unge som sine egne. Det være seg sjåfører, lærere eller sosialarbeidere. Alt dette kan skje blant annet på grunn av trofast støtte fra faste givere og faddere i Norge.
Hvis du kan spre dette budskapet til noen du kjenner, inviter til å bli fadder eller fast giver og vit at pengene kommer frem dit de skal. Tusen takk til nye og gamle givere, takk at du ser at det nytter å hjelpe, og vi gir oss ikke!
En riktig god jul ønskes dere alle fra oss!
For Santisuk Child Support in Bangkok,
Reidun Myrstad og Rakel Yttervik.
Dette julebrevet ble opprinnelig sendt ut i papirutgave og dette kan leses her.